ONLINE
STORE
"ASK THE BACH MAN"
FORUM
PARTS, SERVICE,
& INFORMATION
CATALOGS AND
BROCHURES

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
November 24, 2017, 05:07:49 AM
Home Help Search Login Register
News: Check out the photo gallery link above or >click here< to see photos of recently announced products!
  Show Posts
Pages: [1] 2
1  Discussion Boards / General Discussion / Re: motor install on: September 09, 2017, 05:14:42 PM
Hey guys,

I still need help from one of you "motor" experts.  The motor in questions is shown below again and are also in previous messages. See my notes below:

 I have done the following:
   .   Wired the orange and gray wires of a Soundtrax decoder to the two copper "tabs" where the black wires
       used to be on the motor. 
   .   Removed the two capacitors that were soldered to the motor.
   .   Soldered red wires to right wheel pickups and a black wire to loco frame for left wheel pickup.
   .   Made sure the motor and decoder were "isolated" from the frame.

When I place the wheels, frame and motor on the test track, nothing happens.  No LED light in the decoder which means no power is being recognized.  No pickup.  I am using my DCS-50 throttle and JMRI.
However, when I have run this same motor in DC by just connecting each black wire to a terminal, the motor runs very well.  What am I missing here?  How is this motor different than Athearn motors when connecting to a decoder?? 

I have 4 of these new motors and would like to use them on Athearn F and GP units.
 
Thanks

JRP

20170824_093343_resized by John Parrish, on Flickr

20170824_093332_resized by John Parrish, on Flickr
     
2  Discussion Boards / General Discussion / Re: motor install on: September 07, 2017, 01:14:13 AM
OK, I should have photos now below of the motor in question. 

I have done the following:
   .   Wired the orange and gray wires of a decoder to the two copper "tabs" where the black wires use to be on
       the motor. 
   .   Removed the two capacitors that were soldered to the motor.
   .   Soldered red wires to right wheel pickup and black wire to frame for left wheel pickup.

When I place the wheels and frame on the test track, nothing happens.  No LED light in the decoder which means no power is being recognized.  No pickup.  I am using my DCS-50 throttle and using JMRI.
However, when I have run this motor in DC by just connecting each black wire to a terminal, the motor runs very well.  What am I missing here?  How is this motor different than Athearn motors when connecting to a decoder?? 

Thanks

JRP     

20170824_093357_resized by John Parrish, on Flickr

20170824_093343_resized by John Parrish, on Flickr

20170824_093332_resized by John Parrish, on Flickr
3  Discussion Boards / HO / Re: Posting Photos... on: August 24, 2017, 11:29:25 PM
WOW!! Outstanding.  Blinds my eyes.  Great shot
4  Discussion Boards / General Discussion / Re: motor install on: August 24, 2017, 05:11:37 PM
Hunt,

Pictures below.

So, still need to know about the two black wires soldered to the motor. Also, just to confirm, the 2 capacitors are to be cut off, yes?   
Is this the older or newer version? 

Thanks in advance....JRP

20170824_093343_resized by John Parrish, on Flickr
5  Discussion Boards / General Discussion / Re: motor install on: August 24, 2017, 05:01:07 PM
20170824_093332_resized by John Parrish, on Flickr
6  Discussion Boards / General Discussion / Re: motor install on: August 24, 2017, 04:58:58 PM
I think I have it (finally).

20170824_093357_resized by John Parrish, on Flickr


7  Discussion Boards / HO / Re: Posting Photos... on: August 24, 2017, 04:26:23 PM
Hi Jonathan,

This is good, but I got as far as "There is a tab called "BBCode". Click on it.  Right click the URL just below BBCode. Copy.  Then paste the photo to your post on the forum.  The URL will appear on your post.  When you save your post, the photo will appear."

Where is the BBCode tab?  Is it here?  I only see BBC tags (above). 

Thanks.  JRP


8  Discussion Boards / General Discussion / Re: motor install on: August 24, 2017, 02:24:46 PM
Hunt,

Does this work??   Are you able to open these?

https://www.flickr.com/photos/jrpfilestoshare1/36382
https://www.flickr.com/photos/jrpfilestoshare1/35945
https://www.flickr.com/photos/jrpfilestoshare1/35945

JRP
9  Discussion Boards / General Discussion / Re: motor install on: August 24, 2017, 12:32:14 PM
Hunt,

I still need to send you pictures of the motor I bought, but I'm still a bit confused on how to send photos with this site.  I have the photos on a photo site, and you say "Then place the photo using link to photo between SMF Bulletin Board Code Image Tags in the Bachmann forum. Tags can be typed or entered by clicking on the image button.  When I click the image button above, it just enters [img]??   What is the tag??  I do not get this.

Help me out here if you would please so I can send you photos of the motor I bought. 

Thanks
JRP
10  Discussion Boards / General Discussion / Re: motor install on: August 23, 2017, 10:27:46 PM
Thanks Hunt.  Let me work to set up the photos as suggested.

P.S.  The other part number I show is 870XX-6153 (displayed on EBay with sale of Bachmann motors).

JRP
11  Discussion Boards / General Discussion / Re: motor install on: August 23, 2017, 06:30:26 PM
Gentlemen,

Thanks for the this information.  Actually, I have installed a number of decoders on Athearn motors, but not on Bachmann. This darn forum space will not allow me to send you photos of the motors I purchased on line awhile back.  So, on the next message I'll just send photos without this message.

I just wanted to know now if the two black wires on these motors were for connecting to the gray and orange (negative and positive) wires on my Econami 100 decoder.  I got your message about the capacitors and will eliminate them from the motor. 

Look for the photos next.....
12  Discussion Boards / General Discussion / motor install on: August 23, 2017, 01:10:07 AM
How do I install a Soundtraxx decoder to a Bachmann motor (# F4OPH H16-44)?
What are the two black wires for (positive and negative)?  What are the 2 capacitors for? 
Are there written instructions for these motors? 
13  Discussion Boards / General Discussion / Re: Dim headlight on 4-8-4 Northern on: June 05, 2016, 12:34:07 AM
Johnny,  thank you for responding.  Yes, I was afraid of that.  But will have to take apart if I want to improve the headlight.
I am very familiar with LED's as I install them in all my diesel locos.  They are so much brighter than bulbs and are fairly easy to install.
I'll let you know how it turns out.
Regards,
JRP
14  Discussion Boards / General Discussion / Dim headlight on 4-8-4 Northern on: May 08, 2016, 12:02:28 AM
My 4-8-4 Northern came new with a fairly dim headlight and very bright rear light on the tender.  I have since added the Soundtraxx HEAVY STEAM decoder and am wondering how I can reverse the lighting....make the headlight brighter and the rear light same or at least not brighter.  Do I have to take apart the engine to get to the headlight?  It's about 8 years old. I don't know if the existing lights are LED's or incandescent bulbs.  Any suggestions are welcome.

JRP
15  Discussion Boards / General Discussion / Removing shell to add weight on: March 06, 2016, 10:55:42 PM
Hi, I have an HO 4 bay grain hopper and want to remove the main "body" in order to add weight inside (it's 3 ounces but should be 6.5 based on length and NMRA standards.  Any suggestions on how to remove this without breaking it?  I see tabs on the bottom, but am afraid I will ruin it.   
Thanks.

JRP
Pages: [1] 2
Powered by SMF | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!