Bachmann Message Board

Discussion Boards => Large => Topic started by: srr4501 on October 30, 2010, 09:06:41 PM



Title: Bachmann Large Scale 3 truck shay with Factory Sound
Post by: srr4501 on October 30, 2010, 09:06:41 PM
I have a 3 truck shay with factory sound which apparently is experiencing a problem running at 20 plus volts DCC under load. I measured 20.6 V at the same spot the locomotive begins to jerk with the headlight flashing 10 times in a row which indicates a voltage problem. It's supposed to be good up to 22 V from what I understand. Have any of you experienced an issue of not being able to run these locomotives with voltage this high? I called Soundtraxx and they suggested that I drop the voltage to 18V and hopefully this would resolve the issue. This is the only locomotive that I have with the factory Tsunami sound. All others have Digitrax and Phoenix decoders and run fine.




Title: Re: Bachmann Large Scale 3 truck shay with Factory Sound
Post by: srr4501 on October 31, 2010, 11:22:45 AM
I measured it using a Ramp Meter which I think is accurate but it may be too close to the tolerance set by Soundtraxx. Thanks for your reply.


Title: Re: Bachmann Large Scale 3 truck shay with Factory Sound
Post by: Stevelewis on October 31, 2010, 01:38:34 PM
When  the  3  truck  sound  enabled  Shay  was  first lauunched on  the  market  there  was  a  lot  of  discussion  about  the  fact  that  the   Loco  would  not  function  correctly at  a  voltage  in  excees  of  18V

There  was  a  lot  of  info  at  the  time  on  UK  Forums,  you  may  wish  to  look  at  G  Scale  Central
(www.gscalecentral.co.uk)  check out  the  forum  sign up  for free membership  and  ask  the  question in  the  Digital  section  of  the  Forum.

Hope  this  helps