ONLINE
STORE
"ASK THE BACH MAN"
FORUM
PARTS, SERVICE,
& INFORMATION
CATALOGS AND
BROCHURES

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
September 22, 2021, 11:20:14 PM
Home Help Search Login Register
News: Please read the Forum Code of Conduct   >>Click Here <<
+  Bachmann Message Board
|-+  Discussion Boards
| |-+  Large
| | |-+  C-19 Drawing Huge Power load
« previous next »
Pages: [1] Print
Author Topic: C-19 Drawing Huge Power load  (Read 348 times)
jrmelton43

View Profile
« on: June 29, 2021, 11:36:36 AM »

My C-19 started drawing a huge power load and basically won't run without 100% of either the MRC 6200 or the PH Hobbies transformers.  Both of these transformers run a variety of large locos at low power level.  When I apply power to the track the C-19 Phoenix sound system works perfectly, but little power goes to the loco. I have cleaned the track.  Any ideas why it's requiring so much power? It has been running flawlessly for several years.
Logged
Loco Bill Canelos

Model railroading since 1947


View Profile
« Reply #1 on: July 01, 2021, 10:04:20 AM »

Hi,

It is extremely difficult to diagnose something like this online, but a guess might be that something is binding.  Has the locomotive been run extensively?, has the locomotive derailed causing a short, which may have damaged the electronics??   Do the circuit breakers on the transformers blow after being under load for awhile?  Do other locos run fine on the same track??  Could their be a problem with the connections between the loco and the tender?  Might even be a problem with the transformers!!  All you can do at this point is start eliminating possibilities.

Hang in there!

Loco Bill
Logged

Loco Bill,  Roundhouse Foreman
Colorado & Kansas Railway-Missouri Western Railway
Official Historian; Bachmann Large Scale
Colorado RR Museum-Brakeman-Engineer-Motorman-Trainman
There are no dumb or stupid questions, just questions!
armorsmith


View Profile
« Reply #2 on: July 01, 2021, 04:06:36 PM »

To add a couple to Bill's list:

How many hours has the loco been run?
How often do you follow the lubrication schedule?
What lubricants are you using?
Have you checked the internal gear drive for grease? It is not common, but occasionally one may slip with out being properly greased at the factory.
Is this a sudden change or has it been developing over a period of time?

I must say that my C-19 is a fantastic loco. Pulls well and at prototype speeds.

Bob C.
Logged
Greg Elmassian


View Profile WWW
« Reply #3 on: July 03, 2021, 11:43:24 AM »

I agree with the comments above, look for motor or geartrain binding. How much current is being drawn?

Disconnect the phoenix system and measure the draw.

By the way, realize that the MRC6200 is a marginal transformer (under 2 amps) and also subject to failure. So measure the current drawn, you can buy a digital meter capable of measuring up to 10 amps for $5 at Harbor Freight.

Greg
Logged

Visit my site: lots of tips and techniques: http://www.elmassian.com
Pages: [1] Print 
« previous next »
Jump to:  
Powered by SMF | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!